Våra katter

Misty 4 v DSC00139

Just nu bor det sex Norska Skogkatter i vårt lilla katteri och en sötnos bor på foder hos min vän Ulrika. Till min hjälp har jag min man, mina barn och deras kompisar. Tillsammans hinner vi med att gosa med alla våra katter ordentligt varje dag så att de blir de sociala och glädjebringande familjemedlemmar som man önskar sig. Även grannbarnen leker och busar med kattungarna  så att de lär sig att uppskatta och bli trygga hos barn. Jag har själv haft katt sedan barnsben förutom under de år då jag bodde och arbetade utomlands. Våra söner Måns och Fabian är också uppväxta med katter. De fick sin första katt när de var två och fyra år gamla, Dottern Lovisa har aldrig levt utan katter :). Under många år hade vi huskatter av alla slag, speciellt oönskade små kattstackare som ingen annan ville ha. De har numera alla gått ur tiden. Smäcken – vår älskade huskatt som såldes till oss som Norsk Skogkatt men inte var det – brukade vagga Lovisa som baby så fort hon vaknade i vaggan. Mer om Smäcken och andra bortgångna älsklingar finns under ”till minne av”. Här presenteras våra högst levande älsklingar :).

Maud Adams 2010

Jag gick länge och spanade på Skogisar och försökte lära mig så mycket som möjligt. Jag läste allt jag kom över kring avelsarbete och uppfödning för att förbereda mig för framtiden. 2008 fick jag min första riktiga skogis, S*Kattilaforsens Maud Adams. Hon har ett ljuvligt temperament och var en fantastisk kattmamma. Hon är omtänksam, tålmodig, närvarande, lugn och tillitsfull. Planen var att hon skulle få flera kullar till men ödet ville något annat. Efter en svår livmoderinflammation som nästan kostade henne livet blev hon kastrat. Nu är hon stammodern och har både barn, barnbarn, barnbarnsbarn och barnbarnsbarnbarn… Tack kära Tina för ljuvliga Maud. Mer om Maud Adams.

Vi behöll en son från Maud Adams, CH SE*Dear John’s Sean  Connery, som tyvärr är bortgången numera. Tillsammans med N*Skaujenta’s Solrunn fick han bland annat en dotter, S*Kattilaforsens Paper Moon, som flyttade in hos oss och sin farmor i katteriet under 2013. Hon har snabbt blivit den som står högst i rang i katteriet. Hon leder flocken med ett beundransvärt lugn och en översinnlig medvetenhet. Hon är nyfiken, smart och full av liv och leklusta. Paper Moon, eller PM som vi kallar henne, har sin fars stabilitet i humöret och är ovanligt tålmodig och tillgiven. PM är en riktigt stor och lång katt. Det var hon redan från början. När hon fyllde 6 månader var hon lika stor som de vuxna honorna. Hon har även ärvt kärleken till bollar från sin far. Han brukade ta bollar och släppa uppe i trappan och se dem studsa ner, sedan sprang han och hämtade bollen och gjorde om proceduren igen. Så gör PM också, men ibland springer hon och hämtar bollen och ger den till oss och så ska vi kasta ner den för trappan och hon jaga efter. I maj 2014 fick hon sin första kull och ännu en under 2017, hon har varit en exemplarisk mamma. Tack Tina. Mer om PM här.

 

2013 flyttade även S*Tante Bluhme’s Fiorella Caramella in hos oss. Hon är en härlig, bestämd liten dam med många roliga egenheter. Hon älskar att apportera. Men det är hon inte ensam om i huset, flera av våra katter gör likadant. Hon SONY DSChar snabbt blivit helt självklar i familjen. Caramella är väl skogistypad och är en hönsmamma till avelshona :). Hon månar så om de små. 2017 fick hon bli kastrat efter sin andra kull ljuvliga ungar. Hon pratar högt och gärna. och har ett alldeles speciellt sätt att ligga på. Ofta lägger hon sig raklång på magen med svansen rakt upp i vädret så att hon ser ut som ett upp-och-nervänt T, det ser så lustigt ut. Hon pratar väldigt mycket och svarar alltid när man talar till henne med olika jamningar och läten som om hon talade tillbaka.   Tack kära Lottie för Caramella . Mer om Caramella här.

 

SONY DSCVår enda hane just nu i katteriet är SE* Dear John’s Prince Michael från vår egen uppfödning. Han är barnbarn till min älskade Sean Connery och son till S*Kattilaforsens Paper Moon. Pappan är S*Skottvallens LillStrimma. Det är något alldeles speciellt med hanar. Prinsen är som sin morfar Sean connery en riktig axelkatt. Om man inte lägger honom över axeln så hoppar han själv upp på axeln och lägger sig till rätta där. Han är stor, stabil, oerhört kelig och snäll. Han lyder sin mamma som styr över honom med järntass, trots att han är så mycket större och starkare. Drygt ett år gammal vägde han redan 6 kg utan en gnutta fett på kroppen. Och han bara växer och växer. Han är fertil och har parat två av våra honor än så länge och ett par honor från andra katterier. Här kan man se fler bilder på honom.

 

(N)Tingoskattens Triana alias ”Skravlan” kom till oss från Norge. Hon har ett härligt temperament och spinner högt bara man tittar på henne. Hon spinner högre än någon annan katt och sover gärna i min säng om nätterna och vill absolut att jag bär runt henne på axeln en lång stund varje dag. Hon är så himla lik min älskade Katniss som gick bort för ett par år sedan – speciellt i sättet visade det sig. När jag såg henne kunde jag bara inte släppa henne. Jag hade saknat Katniss så och här är en lika tokig, kärleksfull och egen liten krabat som dessutom råkar vara kusin till Katniss (Katniss pappa och Trianas mamma är syskon). Men Triana står verkligen på egna ben. Hela familjen har fullt ut tagit henne till hjärtat. Hon gödslar fritt med sin uppskattning så fort hon får minsta uppmärksamhet. Och hon står sig fint i kattgruppen. Men av alla katter älskar hon och Prinsen varandra allra mest. De leker hela dagarna och har samma självklara självsäkerhet. Triana är en solid svartsköldpadda med silver med en färgfördelning som en hyena 🙂 – men en väldigt härlig sådan. Tack Brita för att ”Skravlemusa” som ni kallade henne fick bli min :). Hennes första kull tillsammans med Prinsen har varit underbar både till temperament och utseende. Vilken klippa till mor hon är.

 

 

2012-09-16 17.52.37Till minne av Katniss

S*Kattilaforsens Malala blev en del av vårt katteri 2016. Hon bor hos min syster Nina som nyligen fick ta över ägandet av henne strax före hon fick sin första kull ;). Nina vittnar om hur fantastisk Malala är till sättet. Utseendet föll jag för redan från början. Jag hade äran att få vara delaktig då hon och hennes bröder föddes hemma hos uppfödaren Tina som har Kattilaforsens katteri. Och jag hade många tillfällen att gosa med henne som liten. Trots att även bröderna var superläckra så kunde jag aldrig riktigt släppa Malala. Så när  Nina ville vara fodervärd så var lyckan total. Tack snälla Tina för att jag fick köpa henne och tack snälla Nina för att du tar hand om henne så bra och ger henne så mycket kärlek och kär lek :), speciellt med fjädervipporna som hon så ivrigt apporterar.  Mer om henne här: http://www.dearjohns.se/skattilaforsens-malala/

Vår ljuvliga lilla älskling  S*Milda ma Tildes Katja Mare är än så länge den yngsta som bor hos hos. Hon är så läcker.  Hon är inte bara hänförande vacker, hon är också kelig, lekfull och mentalt stark. Paper Moon kommer att få en utmaning i henne vad det lider. Inte för att Katja är stridslysten utan för att hon är en naturlig och orädd ledare som har tagit katteriet med storm precis på samma sätt som Paper Moon en gång gjorde. När Katja kom hade vi fortfarande Paper Moons kattungar kvar här och de blev snabbt bästisar. När de flyttade ut gick hon och letade efter dem i flera dagar och jag tycker fortfarande jag ser tendenser till att hon letar efter dem. Hon försöker hänga på de stora katterna i kattgården och Prinsen är den som umgås med henne mest och lär henne klättra högt i träden och visar henne olika tekniker för hur hon ska ta sig ner igen. HÄR till hennes egen sida.

SE*Kurragömmas Barbouille  från min systers uppfödning var så vacker när han föddes att jag bara inte kunde skiljas från honom. Åtminstone inte helt. Idag deläger jag honom med min vän Ulrika som är världens bästa på att hålla hanar 🙂 och som han också bor hos. Barbouille är son till S*Kattilaforsens Malala och S*Milda ma Tildes Barba Blixt. Mer om Barbouille här.

Kommentarer inaktiverade.